Smaakmakkers Ardennen - Kerstmenu met gegrilde hazenfilet

  • 4 stuks hazenfilet
  • 2 eetlepels vers gehakte thijm
  • Olijfolie
  • 5 eidooiers
  • 250 gram boter
  • Scheutje Kriekbier
  • 100 ml ingekookte wildfond of wildsaus
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • Peper/zout/cayennepeper
  • 400 gram eikhaas (champignon)
  • Klontje boter
  • Teentje look
  • Serveer naar keuze met
  • Gebakken witloof
  • Rode kolen
  • Appeltjes met veenbessen
  • Amandelkroketjes

Bereiding

    Kruid de hazenfilets met peper, zout en de vers gehakte tijm en smeer ze goed in met wat olijfolie.

    Grill de filets op de bbq langs beide kanten. Let wel op dat je ze van binnen mooi rood en warm kan houden, zo zijn de filets op hun best.

    Laat het pakje boter smelten op een zacht vuurtje zodat het niet te warm is.

    Klop de eidooiers op een matig vuurtje, samen met een scheut kriekbier tot je ziet dat het begint te binden. Blijf wel kloppen van het vuur af zodat deze niet aanzet onderaan in de pot.

    Beetje bij beetje roer je de gesmolten boter eronder zoals bij een mayonaise. Niet te snel, anders zal de saus schiften. Nadien doe je er de wildfond, graanmosterd en de mosterd bij.

    Dan smaak je de saus af met cayennepeper en zout. Serveer de saus lauw, deze is moeilijk weer op te warmen. Maak de saus zeker niet te warm, anders zal ze schiften.

    Laat een goed klontje boter smelten en bak hierin de gesneden eikhaas. Op het einde voeg je er wat gesnipperde look aan toe en kruid je af met peper en zout.

    Serveer dit gerecht met bijhorende producten naar keuze.

    Aperitieftip : Drappier Brut Nature zéro dosage – Champagne – Frankrijk – 33.95 euro
    Wijntip : Porseleinberg 2019 “Jef” – Swartland – Zuid-Afrika – 80.00 euro

Smakelijk!

Meer recepten