Smaakmakkers Ardennen - Gegrilde forel met kruiden

  • 4 panklare forellen
  • Handvol verse tijm
  • Handvol bonenkruid
  • Handvol salie
  • Handvol verse dragon
  • Handvol gehakte kervel
  • Nootmuskaat
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Scheutje azijn
  • Scheut gastrique of dragonazijn
  • Melk
  • Boter
  • 500g veldsla
  • 1kg aardappelen
  • 5 eidooiers
  • 250g boter
  • 100ml vissoep
  • 1el tomatenpuree
  • 1 blikje krabvlees

Bereiding

Vul de forellen met tijm, bonenkruid en salie. Marineer met olijfolie, zout en peper. Steek ze tussen een bbq klem en leg ze op de grill. Grill langs beide kanten tot de vis van de graat lost. Niet te lang grillen, anders wordt de vis te droog.

Kook de aardappelen in gezouten water. Giet af en pureer. Werk af naar smaak met boter, melk, peper, zout en nootmuskaat. Maak de puree smeuïg genoeg. Roer op het einde de veldsla eronder. Deze krimpt volledig weg. Smaak af met een scheutje azijn.

Laat het pakje boter smelten op een zacht vuurtje zodat deze niet té warm is.

Klop de eidooiers op een matig vuurtje op, samen met een scheut gastrique of dragonazijn tot je ziet dat het begint te binden. Blijf wel kloppen van het vuur af zodat deze niet aanzet onderaan in de pot.

Beetje bij beetje roer je de gesmolten boter eronder zoals bij een mayonaise. Niet te snel, anders zal de saus schiften. Nadien doe je er de vissoep, tomatenpuree en krab bij. Afwerken met dragon, kervel, zout en cayennepeper.

Serveer de saus lauw, deze is moeilijk weer op te warmen. Maak de saus zeker niet te warm, anders zal ze schiften.

Wijntip : Dominio do Bibei Lalume 2018 – Ribeira Sacra – Spanje – 21.50 euro

Smakelijk!

Meer recepten